15 tips voor computerrecycling

Hier treft u een schat aan nuttige tips en handleidingen


15 tips voor computerrecycling

Berichtdoor liefdenetwerk » za 16 maart 2013, 10:18
Computerrecycling

De kans is aanzienlijk dat u over een of meerdere oudere computers beschikt die u niet of nauwelijks gebruikt. Wat moet u nog met uw oude Pentium II, nu 2-GHz-systemen al te koop zijn voor rond de 1000 euro? Het zou wel zonde zijn om uw oude systeem bij het grof vuil te zetten want uw verouderde PC kan nog best goed van pas komen.

Hieronder treft u diverse mogelijkheden om uw oude computer goed aan het werk te zetten.

redlove EEN NETWERK AANLEGGEN

Heeft u 2 pc's tot uw beschikking, dan kunt u een LAN aanleggen. Alle Windows-edities vanaf versie 3.11 bieden ingebouwde netwerkfuncties, zodat u geen extra software nodig heeft. Wel is het noodzakelijk uw machine met een Ethernet-kaart uit te rusten. Ook een netwerkkabel (afhankelijk van de lengte variëren de prijzen van 5 tot 40 euro) of een hub of switch met standaard CAT5-netwerkkabels zijn vereist. Aan de ingebouwde Help-functie in Windows heeft u niet veel, maar op internet zijn genoeg sites te vinden die u bij het aanleggen van een netwerk helpen.
Een van de favorieten is World of Windows Networking (http://www.wown.com), hoewel deze site nogal intimiderend kan overkomen. Een wat simpeler pagina voor Windows 95/98-systemen is TunisiaDaily (http://www.tunisiadaily.com/answers/networking.html).

Hoezeer het de moeite loont om een netwerk aan te leggen zal duidelijk worden aan de hand van de volgende tips.

redlove DE PC ALS JUKEBOX

De meeste computers zijn uitgerust met een geluidskaart en Pentium 200-systemen (of hoger) kunnen zonder problemen overweg met Winamp en de meeste gangbare muziekspelers. Als u uw mp3- of WMA-verzameling wilt afspelen op uw stereo-installatie dan heeft u met uw oude pc de ideale jukebox. Uw geluidskaart verbindt u met uw versterker; een dergelijk kabeltje met verloopstukje heeft u voor plus minus 15 euro

Verder is het aardig om een draadloos toetsenbord en muis aan te schaffen, zodat u vanuit uw luie stoel de PC kunt bedienen. Als de videokaart beschikt over een Video Out-uitgang kunt u de pc aan uw tv koppelen; zo heeft u geen monitor nodig.

Als uw erg weinig tijd besteedt aan het spelen van spelletjes, kunt u er natuurlijk mee stoppen. Het is ook het overwegen waard om samen met vrienden te spelen. Met uw thuisnetwerk organiseert u in een handomdraai de leukste mini-LAN-party’s.

De truc zit is het vinden van games die uw pc niet te zwaar belasten. Een van de beste keuzes is Doom 95, dat zelfs op een 486DX/66-systeem nog soepel loopt.Zoals de naam al doet vermoeden, draait dit spel probleemloos onder Windows 95 en hoger en ondersteunt Doom 95 diverse netwerktypen. Gratis demo’s vindt u op de website van Id Software
http://ftp://ftp.idsoftware.com/idstuff ... doom95.zip).

Een zoekopdracht in Google levert veel sites op waar u het spel kunt downloaden. Verder is het complete spel, inclusief diverse expansion packs te vinden op veilingsites als eBay of http://Marktplaats.nl.

redlove LINUX INSTALLEREN

Wilt u het gratis openbron besturingssysteem Linux installeren, maar was u bang voor de eventuele gevolgen die dit op uw huidige configuratie zou hebben? Waarom installeert u het niet gewoon op uw oude computer?

Linux ondersteunt een verrassende hoeveelheid oudere hardware. Het gebruiksvriendelijke Debian Linux http://www.debian.org bv is uitstekend geschikt voor oudere systemen. Voor 300MHz -systemen (of hoger) raden we Mandrake Linux http://www.rnandrakelinux. corn aan. Op een Pentium 166 kan Mandrake wat langzaam aanvoelen. Linux-images kunt u zelf downloaden en vervolgens op cd branden. Het openbron besturingssysteem is daarnaast in de winkel verkrijgbaar (voor prijzen die variëren vanaf 20 euro). U kunt een Linux-naslagwerk aanschaffen, waar meestal de cd’s bijzitten.

redlove DE PC ALS FIREWALL

Kan zelfs een oude 486-pc nog van nut zijn in het huidig tijdperk van Gigaherzen, bv via een Linux-router met geavanceerde firewall mogelijkheden, die op één enkele diskette past. Met Floppy Firewall (http://www.zelow.no/flop -pyfw) laat u uw prehistorische pre-Pentium ongewenste indringers op afstand houden. Benodigdheden: 12 Mb ram, twee oude netwerkkaarten en een diskette met daarop de gratis te downloaden Floppy Firewall.

Verder bieden makers van Coyote Linux (http://www.coyotelinux.com) voor 30 dollar een pakket genaamd Wolverine, waarmee een oude Pentium (vanaf 75 MHz) om te bouwen is tot een firewall/VPN-toegangspunt. Andere oplossingen zijn te vinden op onder meer http://ClosedBSD.org en http://smoothwall.org.

redlove PRINTER/FILE/ WEB-SERVER

In de meeste gevallen is uw oude pc prima , maar te traag voor bijvoorbeeld de nieuwste games of 0ffice-pakketten. In dat geval geeft u uw systeem bijvoorbeeld een tweede leven als server. Heeft u meerdere printers op verschillende pc’s aangesloten, dan is het een aardige oplossing om alle printers op uw oude computer aan te sluiten en deze via een netwerk met uw nieuwere pc’s te delen. Op die manier kunt u via elke PC die aan het netwerk hangt gebruik maken van de door u gewenste printer.

Op dezelfde manier is uw oude pc in te zetten als file-server. Wanneer iedereen die gebruik maakt van de pc’s in het netwerk al zijn mp3’s en Word-bestanden standaard in specifieke folders op deze server plaatst, scheelt dat een hoop zoekwerk. Bovendien wordt het zo gemakkelijker om backups te maken. Een andere optie is uw oude systeem inrichten als webserver. Onder Windows 98 is het mogelijk om uw sites en honderden bestanden te hosten. Een goede keuze is ook Apache, een gratis server softwarepakket (http://www.apache.org). Let er echter wel op dat uw besturingssysteem is voorzien van de laatste beveiligingsupdates, antiviruspakket en firewall.

redlove HET GOEDE DOEL

Neem eens contact op met een school of buurthuis; vaak zijn zij maar wat blij met uw af dankertjes. Enkele pc-fabrikanten hebben hun eigen donatieprogramma’s. Zo heeft Dell bijvoorbeeld een stichting opgericht die er zorg voor draagt dat gehandicapte kinderen zonder problemen van een computer gebruik kunnen maken (http://www.dell.com/recycling).

redlove UW PC ALS OEFENOBJECT

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe een cpu nu is bevestigd aan het moederbord? Weet u niet hoe u een harde schijf of voeding moet vervangen? Een oude computer vormt ideaal oefenmateriaal. Voordat u uw peperdure pc open schroeft om voor de eerste keer wat ram-geheugen bij te prikken, kan het geen kwaad om dit eerst eens uit te proberen op uw oude systeem.

redlove OUDE ONDERDELEN VERKOPEN

Kleine bedrijven of vrijwilligersorganisaties werken vaak met wat oudere computers. Dergelijke systemen voldoen nog vaak prima, maar als ze defect raken, is het moeilijk om aan vervangende onderdelen te komen. Uw oude moederbord, video- of netwerkkaart kan van onschatbare waarde zijn voor bepaalde gebruikers. Als u onderdelen te koop aanbiedt - bijvoorbeeld op eBay - probeer dan wel uw omschrijving zo compleet mogelijk te maken, inclusief serie- en zogeheten FCC ID-nummers. Rijk zult u er overigens niet van worden - u ontvangt hoogstens enkele euro’s per onderdeel.

redlove HET COMPUTERAQUARIUM

Een klassieke oplossing: verander uw oude Apple Macintosh in een aquarium. In feite doet u niet meer dan een vissenkom in uw computer stoppen, maar het resultaat daarvan kan zeer fraai zijn. Op de speciale Macquarium-pagina (http://www.lowendmac.com/compact/macquarium.shtml) vindt u talloze foto’s en links van enthousiastelingen, uitgebreide instructies en zelfs kant-en-klare pakketten. Een pc-monitor is eveneens makkelijk om te toveren in aquarium; op internet zijn diverse sites te vinden waar u inspiratie op kunt doen.

redlove RECYCLEN

Ook als geen van bovenstaande ideeën uw fantasie heeft weten te prikkelen, gooi uw pc dan niet zomaar weg. Verkeerd gerecyclede consumentenelektronica is vanwege de hoge concentratie lood en cadmium namelijk zeer schadelijk voor het milieu. Gelukkig zijn er diverse computerrecyclingbedrijven die zich graag over uw oude bakje ontfermen. Soms gratis, soms tegen een kleine vergoeding. Uw gemeente kan u meer vertellen over de recycleprogramma’s in uw woonplaats. Grote bedrijven als Dell en HP voorzien daarnaast in een eigen programma, en belonen u bij inlevering met geschenkbonnen of kortingen op toekomstige aankopen.


redlove LNW 15 tips voor computerrecycling
Avatar gebruiker
liefdenetwerk
Beheerder
 
Berichten: 1020
Afbeeldingen: 4
Geregistreerd: za 17 maart 2012, 01:06
Woonplaats: AmsterdamTrackback Link
Facebook Comments

Keer terug naar Computertips

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: CommonCrawl [Bot] en 0 gasten